диети за отслабване

Зоната
Какво представлява

Освен заглавие на една от най-продаваните книги за диети, „Зоната” е мястото, според нейните последователи, където човек се чувства буден, отпочинал и пълен с енергия – част от предпоставките за успешно отслабване. Или поне така твърди проф. Бари Сиърс – основоположник на този хранителен режим и автор на книгата "Влизане в Зоната" (Enter The Zone). Подобно на останалите популярни книги за диети, тя предлага много повече от препоръки за отслабване. Според Сиърс и неговата книга, хранителен режим, съставен от 30% белтъчини, 30% мазнини и 40% въглехидрати, стимулира метаболизма и може дори да обърне развитието на болести като диабет, високо кръвно (хипертония) и сърдечни заболявания. Друго основно предимство на диетата са физическите упражнения, водещи до по-добра кондиция.

Зоната отрича напълно утвърдените класически разбирания за храненето, а именно, че хранителният режим трябва да бъде съставен предимно от въглехидрати и съответно да е беден на мазнини и белтъчини. Освен това Бари Сиърс твърди, че именно този съвременен тип на хранене е допринесъл за масовото разпространение на опасните за здравето хронични състояния като високо кръвно, диабет, сърдечносъдови заболявания и дори вероятно някои видове рак.

Какво може да се яде

Зоналната диета не препоръчва намаляване на калорийния прием, а изменения в качествения състав на храната, т.е. калориите трябва да идват от подходящи хранителни източници. Опростена версия на препоръките в книгата са:

Наличието на малки количества белтъчини във всяка порция (приблизително колко размера на дланта или една пилешка гърда) и във всяко похапване между основните хранения (веднъж в късния следобед и веднъж - късно вечер)
Подходящи въглехидратни храни с размер два пъти по-голям от порцията белтъчини – това включва зеленчуци и бобови растения, пълнозърнести храни и повече плодове.
Малко количество въглехидрати, ако сте предпочели да се храните с „неподходящи” такива – кафяв ориз, паста, папая, манго...
назад | 1 | 2 | 3 | напред