диети за отслабване

3-дневна диета
Тридневният режим на хранене цели да подготви човек и да даде началото на един цялостен здравословен начин на живот. Всеки ден от примерната диета включва приблизително 2000 калории, разпределени в три основни хранения и две междинни закуски. В нея са включени всички основни хранителни групи в балансирано съотношение, съобразено с утвърдените норми за здравословно хранене и с хранителната пирамида.

Тридневната диета е съставена от девет основни хранения и шест междинни закуски, които могат да бъдат прилагани и след приключването на 3-дневния режим.

Елементи на диетата

През всеки ден от режима трябва да се консумират 6 порции зърнени храни, от които най-малко 100 грама са пълнозърнести - за да успеем да си набавим здравословни фибри. В дневното меню влизат също 3 чаши мляко (или еквивалентно количество млечни продукти), 2-3 чаши плодове и също толкова зеленчуци. Тридневната диета включва и крехки белтъчини и здравословни ненаситени мазнини, които трябва да съставляват около 25-35% от общия калориен прием. Такива се съдържат в растителните масла, ядките, семената, авокадото и много други.

Ако целите ви се разминават с препоръчаните 2000 калории в диетата, специалистите препоръчват да намалите ядките и мазнините, било то и растителни. Някои недотам полезни храни като сладките изделия и допълнителните порции от определени хранителни групи също могат да бъдат включени, за да превърнат храненето наистина в удоволствие.

Първи ден

За закуска се препоръчват: 1 чаша сварени овесени ядки, накиснати в 250 мл нискомаслено прясно мляко; 1 чаша безкостилкови плодове (боровинки, малини, ягоди и др.); и бадеми.

Обядът се състои 100 г печена сьомга и 1 чаша сготвени аспержи и 1 чаша ориз. За десерт е предвидено 250 мл нискомаслено кисело мляко.

За вечеря си пригответе голяма спаначна салата със 100 г крехки пилешки гърди, 200 г портокал, 2 лъжици слънчогледови семена и 100 г краставици. Овкусете салатата с рапично олио или зехтин, малко соев сос и оцет и вече може да се наслаждавате...
назад | 1 | 2 | напред