диети за отслабване

Диета по гликемичен индекс
Какво представлява

Ниско гликемичната диета, наричана още диета според гликемичния индекс, представлява съвкупност от хранителни режими, в основата на които е залегнало ограничаването на храни, които повишават рязко и значително нивото на кръвната захар.

Първоначално разработен като помощно средство за по-добър контрол над кръвната захар при диабетици, гликемичният индекс се превърна в основно понятие и в индустрията за отслабване. Върху неговата концепция са разработени голям брой популярни диети, най-известните от които са диетата на Дюкан и Зоната.

Гликемичният индекс (ГИ) измерва колко точно ще се повиши кръвната захар от 50 грама въглехидрати в сравнение с т.нар. контрола (глюкоза или бял хляб). По правило всички въглехидрати се преработват в организма до глюкоза и предизвикват временно покачване на нивата на кръвна захар – процес, наречен гликемичен отговор. Той се влияе от много фактори, включително количеството храна, количеството и вида на въглехидратите в нея, метода на преработка на храната и др.

Всяка храна попада в скалата с гликемичен индекс от 1 до 100, където чистата глюкоза е 100. По този начин се обособяват три групи храни:

- с висок ГИ, когато е по-голям от 70;
- с умерен ГИ, когато е между 56-69;
- с нисък ГИ, когато е под 55.

Последователите на диетите, базирани на концепцията за гликемичния индекс, считат, че храните с нисък ГИ влияят благоприятно върху апетита и контрола на теглото и са от полза както за хора с диабет и предиабет, така и за тези, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване. Това те отдават на факта, че тези храни се преработват по-бавно, което удължава периода на ситост и намалява вероятността от преяждане.

По този начин се стимулира консумацията на богати на въглехидрати храни, които обичайно (но не винаги!) са по-здравословни, богати на хранителни вещества, по-малко рафинирани и с голямо количество фибри. Такива са например пълнозърнестите храни, зеленчуците, плодовете, бобовите растения.

От друга страна, както обясняват...
назад | 1 | 2 | 3 | 4 | напред