диети за отслабване

Алелуя
Диетата Алелуя представлява нискокалориен вегетариански (вегански) режим на хранене, който се състои от 85% сурови органични храни и 15% сготвени ястия. Диетата препоръчва приема на голямо количество хранителни добавки като витамин B12, полезни мазнини, храносмилателни ензими и „прочистващи” продукти.

Диетата Алелуя е създадена от свещеника Джордж Малкмъс и неговата съпруга Ронда, издали книга с рецепти. Името й идва от това на фермата на семейство Малкмъс – Алелуя Ейкърс (Hallelujah Acres). Авторите й вярват, че именно тази диета е „начинът на Господ за оптимално здраве” и Алелуя е възможността човек да се върне към естествения начин на живот, който е най-добрата програма за отслабване и здравословен начин на живот.

Почти сигурно е, че отслабващите ще свалят килограми, спазвайки тази диета, тъй като списъкът с позволените храни е твърде ограничен, а препоръчаните ястия са бедни на калории, макар и големи по обем. Оттук произлизат и основните проблемни точки на диетата: липсата на достатъчно калории и гладът.

Сокът от зеленчуци и растителни храни е основна част на диетата Алелуя. Маркмъс смятат, че консумацията на соковете от растения е най-ефикасният начин за постъпване на хранителните вещества в човешкото тяло: „Човешката храносмилателна система извлича само 35% от хранителните вещества в храната, докато сокът от нея се абсорбира 92%”.

Повечето експерти по здравословно хранене отричат тази теория. Според тях изстискването на растителните храни само намалява фибрите и не повлиява усвояването на хранителните вещества в стомашно-чревния тракт, който притежава мощна система от ензими, отговорна за храносмилателните процеси.

Алелуя горещо препоръчва 30-минутна физическа активност на ден заедно с дневна доза слънчева светлина.

Какво може да се яде

Менюто на диетата Алелуя не е богато - състои се главно от сурови органични плодове и зеленчуци, хранителни добавки и съвсем малко сготвени зърнени храни и зеленчуци. Две от основните хранения и двете междинни...
назад | 1 | 2 | 3 | 4 | напред