диети за отслабване

Безглутенова диета
Безглутеновата диета е предназначена както за всички, които страдат от глутенова непоносимост или се опасяват, че имат такава, така и за тези, които искат да се хранят здравословно и пълноценно без глутен (протеин, който се съдържа в някои зърнени култури - пшеница, ръж, ечемик и овес) и да постигнат отслабване.

Един от най-нашумелите напоследък хранителни режими без глутен е този на известната американска водеща Елизабет Хаселбек (Elizabeth Hasselbeck), автор на книгата „Безглутенова диета: Наръчник по оцеляване без глутен“ (The G-Free Diet: A Gluten-Free Survival Guide). Основна цел на изданието според самата авторка е да се повиши общественото внимание върху заболяването, наречено глутенова ентеропатия или цьолиакия, и да се посочи възможно решение на проблема. Според Хаселбек приблизително 95% от случаите на глутенова ентеропатия остават недиагностицирани.

Когато хората с глутенова ентеропатия консумират богати на глутен храни, лигавицата на тънките им черва се уврежда в резултат на възпалителна реакция. Това възпрепятства нормалното храносмилане и абсорбцията на хранителни вещества. Симптоматиката на заболяването включва диария, дискомфорт в областта на корема, загуба на тегло и умора - неспецифични симптоми, които правят поставянето на диагноза глутенова ентеропатия изключително трудна задача. Това заболяване обаче е доста често сред представителите на бялата раса: Според приблизителни изчисления на специалистите от Мейо клиник около 1% от населението на САЩ страда от него.

Въпреки че книгата на Хаселбек не препоръчва самодиагностика, а насърчава хората да посетят своя лекар за по-задълбочени изследвания, тя препоръчва хранителен режим без глутен поради други причини, включително при хора с аутизъм, разстройство на вниманието, при проблеми с теглото, синдром на дразнимото черво, за подобряване на енергийните нива и подобряване и ускоряване на храносмилането.

Все пак експертите предупреждават, че не съществуват доказателства в полза на тези препоръки. „Няма нищо...
назад | 1 | 2 | 3 | 4 | напред