диети за отслабване

Южен бряг
Въпреки че до голяма степен диетата Южен бряг наподобява тази на Аткинс, тя е много повече от поредната нейна здравословна версия. Южен бряг е създадена от кардиолога д-р Артър Агатстън от болницата „Маунт Сайнай“ в Маями, Флорида. Общото между двете диети за отслабване е, че са създадени от лекари-диетолози и са сред най-популярните диети в света. Както диетата на Аткинс, така и Южен бряг ограничават приема на въглехидрати и започват със силно рестриктивна фаза.

Различията между двете диети се изразяват основно в два аспекта:

- Мазнини: Диетата Южен бряг забранява консумацията на нездравословни мазнини, но препоръчва здравословните полиненаситени и мононенаситени мазнини.

- Въглехидрати: Диетата не изисква да знаете колко точно въглехидрати се съдържат в различните храни, стига да сте наясно кои от тях са богати на захари, за да ги избягвате. Храните с нисък гликемичен индекс (бедни на захари) не причиняват резки промени в нивото на кръвната захар и могат да бъдат консумирани в умерени количества.

Какво може да се яде

Спазвайки диетата Южен бряг, човек със сигурност няма да остане гладен, тъй като тя включва богато меню в няколко хранения, включително междинни закуски. Порциите трябва да бъдат нормални - нито твърде малки, нито твърде големи.

В зависимост от фазата отслабващите трябва да ограничат или напълно да избягват бързите въглехидрати като:

- картофи,
- плодове,
- хляб,
- ориз,
- зърнени храни,
- паста,
- цвекло,
- моркови,
- царевица,
- всякакви десерти,
- алкохол.

Диетата Южен бряг се състои от три фази:

14-дневният въвеждащ етап забранява консумацията на всякакъв хляб, ориз, картофи, паста, печени изделия и плодове. Отслабващите не бива да си позволяват дори и капка бира, вино или какъвто и да е алкохол. Диетата обещава, че след няколко дни тези прегрешения дори няма да липсват на спазващите я. Нискомаслените млечни продукти са позволени, но в ниски и умерени количества през тази фаза.

През втората...
назад | 1 | 2 | 3 | напред