диети за отслабване

Диета на измамника
При други обстоятелства лъжата би била нещо лошо, но не и когато става дума за т.нар. диета на измамника (Cheater's Diet). Тук тя е истинско тайно оръжие в борбата за отслабване. Идеята на тази диета е, че всеки подложен на нея задължително трябва да се отклонява (1 път седмично) от правия път - за да се радва на наистина положителни резултати в дългосрочен аспект.

Авторът на диетата д-р Пол Ривас счита, че ако човек е физически активен, храни се балансирано и рационално през по-голямата част от времето и например само през уикендите си позволява да консумира каквото пожелае, то отслабването няма как да не стане факт.

Диетата на измамника позволява да се консумират любимите, макар и недотам здравословни храни, само за период от 36 часа в седмицата - от 9 часа в събота до 21 часа в неделя. През останалото време човек трябва да се храни здравословно и да бъде физически активен.

Ако ви допада идеята за редовен спорт, малко „измама” през уикендите и спазването на една по своята същност средиземноморска диета, то и диетата на измамника ще ви хареса.

Какво може да се яде

Диетата на измамника се базира на средиземноморския тип кухня, т.е. включва много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, крехки меса, нискомаслени млечни продукти (вкл. кисело мляко), фъстъци и ненаситени мазнини.

На отслабващите се препоръчва да ядат 3 основни ястия и 2 междинни закуски всеки ден, като използват т.нар. „метод на чинията”: половината чиния се пълни с плодове или зеленчуци, 1/4 с крехки белтъчини и оставащата 1/4 - с пълнозърнести храни. За да подпомогне контрола върху порциите, авторът на диетата осигурява някои визуални асоциации, свързани с големината на порциите. Например порция крехко месо трябва да бъде с размер на тесте карти. В допълнение към основните хранения трябва да се включат и две междинни закуски, включващи плодове, ядки, нискомаслени млечни продукти и др. През делничните дни не се позволяват захар, хляб, наситени мазнини и алкохол.

Двата дни „прегрешения” не са въпрос на избор...
назад | 1 | 2 | 3 | напред