диети за отслабване

Голямата закуска
Какво представлява

Вероятно сте чували тази поговорка и преди: „Закусвай като крал, обядвай като принц и вечеряй като просяк!“. Именно това схващане за храненето е залегнало в диетата, наричана Голямата закуска. Повечето заети в делничните дни хора я определят още като „неделна закуска всеки ден“.

Диетата Голямата закуска акцентира върху това кога ядем, а не какво. За пръв път този начин за хранене и отчасти за отслабване е описан в книгата на д-р Даниела Якубович The Big Breakfast Diet. Според нея, приемането на 610 до 850 калории преди 9 часа сутринта активизира метаболизма благодарение на т.нар. циркадни ритми в нашето тяло. Те оказват влияние на производството на хормони, на това как организмът използва въглехидратите и протеините за производство на енергия и доколко ефективно изгаря телесните мазнини.

Според условията на диетата може да се яде всичко, което желаем, включително сладолед, пица, понички – всичко е подходящо за закуска стига да е в комбинация с храни, богати на протеини и фибри.

Според наблюденията на д-р Якубович, благодарение на диетата Голямата закуска може да се отслабне с до 12 кг за 30 дни. И всичко това благодарение на дисциплината да се яде в подходящото време, защото така обмяната на веществата е ефективна, човек не изпитва чувство на глад, а отслабването е естествен резултат без лишения. С изключение на това за приеманите калории – според тази диета те трябва да са 600 до най-много 800 на закуска и още толкова, разделени между обяда и вечерята. Възможни са също „разтоварващи“ и вегетариански варианти.

Какво може да се яде

Всеки ден започва със закуска, която за заетите е изпитание да се приготви и консумира спокойно и без бързане.

Не всеки вариант за закуска е допустим! Трябва да се подбере правилната комбинация от протеини, въглехидрати и сладко.

Примерната закуска включва:
- бъркани яйца (от които се ползват само белтъците!) с 50-60 г сирене, също толкова шунка и зеленчуци;
- 1-2 парчета кекс;
- овесени ядки с 200-250 мл мляко;
- сок (най-добре...
назад | 1 | 2 | 3 | 4 | напред