диети за отслабване

5-факторна диета
5-факторната диета е последен писък на модата в Холивуд по отношение на диетите, помогнал в отслабването на знаменитости като Джесика Симпсън, Манди Мур, Ева Мендес, Алиша Кийс, Джон Мейър и много други.

Но дали тази диета в действителност е подходяща за всеки или е поредният холивудски трик? По този въпрос експертите все още не са единодушни. От една страна част от диетолозите са на мнение, че диетата не е подкрепена с научни проучвания и доказателства и затова не може да й се гласува особено доверие. Други пък смятат, че тя представя утвърдените норми на здравословното хранене по изцяло нов и интригуващ начин.

Какво представлява диетата

Петте фактора в диетата са всъщност петте основни елемента на всяко ястия - белтъчини, сложни въглехидрати, фибри, мазнини и течности, които са комбинирани оптимално в пет задължителни хранения на ден. Те се приготвят по рецепти, които не съдържат повече от пет съставки и не отнемат повече от пет минути.

В режима е включен и 5-дневен спортен план - от пет упражнения, всяко от които трае пет минути. Вероятно за никой вече не е изненада фактът, че диетата трае точно пет седмици, като през един ден от всяка седмица отслабващите могат да си позволят да ядат каквото пожелаят.

Така устроена, тази диета включва всички хранителни категории в подходящото съотношение, смятат защитниците на диетата. Упражненията са комбинация от кардио и силови тренировки и са достъпни за всеки, тъй като не са нужни скъпи уреди и оборудване.

Как работи диетата 5 фактора

Основният ключов момент в тази диета са петте дневни хранения, всяко от които е балансирана комбинация от:

- крехки белтъчини като пилешко, риба или млечни продукти;
- комплексни въглехидрати като плодове или зеленчуци;
- фибри като пълнозърнестите храни;
- здравословни мазнини като мононенаситения зехтин;
- вода или друга напитка, която не съдържа захар.

Всички тези храни имат нисък гликемичен индекс - показател, който отразява способността на храните да влияят върху нивото...
назад | 1 | 2 | напред