диети за отслабване

Яж това, не онова
За разлика от повечето диети за отслабване, сякаш разкриващи „тайнствената формула на успеха“ или научно звучащ план за стопяване на излишните килограми, „Яж това, не онова” (Eat This, Not That) не е диета в традиционния смисъл на думата, а по-скоро система за контрол на калории.

„Яж това, не онова” гарантира отслабване, стига да се подбира разумно храната. Затова помагат списъци с калории, мазнини, захари, въглехидрати и сол.

Основният критерий, по който отслабващите трябва да избират своята храна, е броят на калориите в нея. Според схващането на авторите на режима именно калориите са в основата не само на напълняването, но и на редица здравословни проблеми.

Диетата прави отчасти и за някои хора подвеждащи заключения като това, че тя ще отнеме килограми предимно от коремната област, ще моделира фигурата и ще изгради твърда и чиста мускулна маса още по време на отслабването. Въпреки примамливостта на тези твърдения, експертите са единодушни: Изграждането на мускули изисква силови тренировки, и нито един диетичен режим не е способен да свали излишните килограми само и единствено в точно определена част от тялото.

Какво може да се яде

Диетата „Яж това, не онова” препоръчва да стоите настрана от храните, изключително богати на мазнини, калории и сол, и да включите в менюто си следните осем „супер храни“:

- боровинки,
- черен боб,
- спанак,
- кисело мляко,
- домати,
- моркови,
- овесени ядки,
- бадеми.

Освен тези „супер храни“ диетата препоръчва консумацията на продукти, бедни на калории и мазнини. Тя предлага допълнителна информация за това как да спестим 25% от калориите – например като заменим калоричния дресинг и сирене на салатата с доматен сос.

„Яж това, не онова” предлага също разумни препоръки - когато пазарувате в хранителния магазин, веригите за бързо хранене, кафенетата, сладкарските павилиончета и ресторантите.

Как работи диетата

Основната цел на „Яж това, не онова” е отстраняването на т.нар. празни калории от менюто и заместването...
назад | 1 | 2 | 3 | напред