диети за отслабване

Диета за ускорен метаболизъм
В книгата „Овладей своя метаболизъм” (Master Your Metabolism) е заложена идеята, че ключът към привлекателна и здрава фигура е ускоряването на метаболизма чрез контрол на ендокринната система.

Авторката на диетата Джилиън Майкълс твърди, че токсини в преработените некачествени храни, лекарствата и околната среда могат да разстроят хормоналния баланс и по този начин да се отразят негативно на обмяната на веществата, като направят отслабването почти невъзможно.

Диетата й, според Майкълс, не е поредния начин за отслабване, а цялостна програма, създадена да поправи метаболизма чрез промяна в начина на хранене и внимателен подбор на храните, твърдят привържениците на режима. По този начин не само може да се отслабне, но и да се намали риска от сърдечносъдово заболяване, диабет и рак, смятат те.

Диетата за ускорен метаболизъм представлява 3-етапен подход, който на първо място отстранява всички т.нар. „анти-нутриенти” (преработени, богати на консерванти храни) от хранителния режим и ги заменя със здравословни храни, които помагат за изгарянето на мазнините. Крайният търсен резултат е постигане на хормонален баланс с помощта на здравословно хранене, редовна физическа дейност и пълноценен сън.

Какво може да се яде

Накратко, според Майкълс „Не трябва да се консумират храни, които „не са имали майка или не са израснали от земята“.

За улеснение авторката на режима предлага 10 групи храни богати на хранителни вещества:

1. Бобови растения (грах и боб);
2. Лук;
3. Плодове без костилки;
4. Месо и яйца (тази група включва и мазни риби);
5. Цветни плодове и зеленчуци;
6. Кръстоцветни зеленчуци (броколи, зеле, карфиол);
7. Тъмнозелени, листни зеленчуци;
8. Ядки и семена;
9. Органични, нискомаслени млечни продукти;
10. Пълнозърнести.

Някои продукти като месото, млечните храни и яйцата трябва да бъдат винаги органични. При други като плодовете и зеленчуците това условие не е задължително.

Забранени в диетата са храните, съдържащи т.нар. анти-нутриенти – химикали, трансмазнини...
назад | 1 | 2 | 3 | напред