диети за отслабване

Яж каквото обичаш
Звучи твърде хубаво, за да e истина – диета, в която да ядеш това, което обичаш и да обичаш това, което ядеш. И едновременно да отслабнеш. И това съвсем не е всичко! Спазването на това единствено условие не само ще има положителен ефект върху фигурата, но и върху духа. Така поне твърди авторката на едноименната книга Eat What You Love, Love What You Eat д-р Мишел Мей (Michelle May).

Почти всеки, който е спазвал ограничаваща диета и е постигнал отслабване, със сигурност знае коя е основната опасност - не след дълго се появява тенденция към връщане на началното тегло - заради т.нар. йо-йо ефект. Ето защо режимът, чието пълно име е Яж каквото обичаш, обичай каквото ядеш се фокусира не върху сляпото спазване на определени правила, а върху изграждане на цялостен подход към храненето. Концепцията е базирана на подобряване на хранителните навици и отношението към самата храна. По този начин човек може сам да контролира килограмите си без да спазва рестриктивни диети.

Според последователите на режима пътят към здравословното хранене се изразява най-вече в осъзнаване, че в действителност човек може да яде това, което обича и да обича това, което яде - без чувство за вина или излишни емоции.

Това не означава, че може да ядете колкото си пожелаете, от всичко, което пожелаете. Целта на диетата е човек да опознае по-добре своите сетива и дори чувството си на глад, така че да осъзнае напълно какво и кога слага в устата си.

Всеки допуска понякога грешки в хранителния си режим, но когато започнете да обръщате внимание на вкуса на храната, ще се задоволявате със значително по-малко без да преяждате, твърди д-р Мей.

Какво може да се яде

Яж каквото обичаш, обичай каквото ядеш е базирана на официалните препоръки за хранене на Националния здравен институт на САЩ и утвърдената от него хранителна пирамида като основни принципи, които да помогнат на отслабващите да бъдат разумни при избора си на храни. За това и плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, здравословни мазнини...
назад | 1 | 2 | 3 | напред