диети за отслабване

Диета на клиника Мейо
Какво представлява

Препоръките за отслабване и здравословно хранене трябва да бъдат възможно най-лесно поднесени на хората, нуждаещи се от тях, единодушни са експертите от клиниката „Мейо“ (Mayo Clinic). Тяхната книга, разясняваща основните черти на диетата, показва колко лесно здравословния начин на живот и отслабването могат да бъдат постигнати чрез правилен хранителен режим и редовна физическа активност.

Истинската диета на Mayo Clinic се позовава на научно доказани факти и има за цел спазването на здравословен режим на хранене с постигане на дългосрочен контрол върху теглото.

Ключовите моменти в диетата са:

Хранене съобразно разработената в клиниката здравословна хранителна пирамида, която показва колко порции от определена хранителна група са нужни на човек, за да си достави необходимото количество калории.
Повече физическа активност.
Придобиването на здравословни навици.
Определяне на реалистични и здравословни цели.
По-добра мотивация.

Какво може да се яде

Хранителната пирамида на Mayo Clinic, доближаваща се до общоприетите хранителни пирамиди, препоръчва консумацията на разнообразие от храни, богати на хранителни вещества.

В нея са включени и препоръките за прием и размерите на порциите на всяка хранителна група с цел по-добро планиране на менютата. Препоръчителното количество храна зависи от целите на отслабващия и зависи от пола и теглото, но в общи линии варира в рамките на 1200-1800 калории на ден.

Примерно дневно меню - за 1200 калории:

4 или повече порции зеленчуци,
3 или повече порции плодове,
4 порции „умни” въглехидрати (пълнозърнести храни и др.),
3 порции крехки белтъчини (протеини) или нискомаслени млечни продукти,
3 порции здравословни мазнини.

Експертите предупреждават, че това е само примерен план. Понеже зеленчуците и плодовете са основата на диетичния режим, това са храните, на които трябва да заложите на първо място.

Изкуствените подсладители, алкохолът и сладкото са забранени през първата фаза на диетата. След това...
назад | 1 | 2 | 3 | напред