диети за отслабване

Сутрешна бананова диета
В далечния изток тази диета се е превърнала в хит за кратко време - заради бързото и лесно отслабване, което тя предлага, твърдят нейните последователи. Откакто бившата оперна певица Кумико Мори обяви, че е отслабнала със 7 килограма благодарение на сутрешната бананова диета, бананите в Япония са много по-търсена стока.

Какво може да се яде

Сутрешната бананова диета е проста: Единственото условие е за закуска да се ядат само банани и да се пие само вода със стайна температура. След това отслабващите могат да консумират каквото си пожелаят за обяд, вечеря и да похапват между основните ядения - стига да не се хранят след 20 часа.

Единствените забранени храни са:

- сладолед,
- млечни продукти,
- алкохол,
- десерт след вечеря,
- всякакви напитки с изключение на вода със стайна температура.

Един от най-популярните и атрактивни за мнозина аспекти на диетата е липсата на спортни занимания. Те се препоръчват само тогава, когато отслабващите сами желаят да спортуват и дори в такъв случай те трябва да бъдат максимално щадящи организма – за да не предизвикват стрес.

Как работи диетата

Съществуват различни обяснения за това, на какво точно се дължи ефекта на сутрешната бананова диета. Една от теориите предполага, че определени ензими в бананите стимулират процесите на храносмилане и елиминиране на храната, причинявайки бързо отслабване. Въпреки това човешкото тяло е способно да произвежда всички необходими му ензими за храносмилане. Истина е, че фибрите в състава на бананите преминават през стомашно-чревния тракт непроменени и по този начин спестяват малко калории на организма, които обаче не са достатъчно, за да повлияят осезаемо процесите на отслабване, твърдят голяма част от диетолозите.

Според друга теория, в бананите се съдържат определен вид несмилаеми фибри, наречени резистентни нишестета, които стимулират чувството на ситост и повишават горенето на мазнини. Този тип нишестета се съдържат в още много въглехидратни храни като картофите, зърнените...
назад | 1 | 2 | 3 | напред