диети за отслабване

Флекситарианска диета
Изкушавали ли сте се да станете вегетарианец, но ви е възпирала идеята, че трябва да забравите изцяло за любимите месни деликатеси? Това вече не е необходимо - не и ако спазвате флекситарианската диета, която ви дава възможност да отслабнете и извлечете максимални здравословни ползи от вегетарианството и същевременно с това да не отказвате напълно продуктите с месо.

Флекситарианството е сравнително нов термин, който произхожда от английската дума за гъвкав (flexible) и вегетарианство. Спазването на флекситарианска диета означава да ядете повече растителна храна и по-малко месо.

Голям брой научни доказателства са събрани в подкрепа на ползите от консумацията предимно на растителни храни. Проучвания показват, че вегетарианците живеят 3,6 години по-дълго и тежат 15% по-малко от невегетарианците.

С флекситарианската диета също можете да отслабнете с около 15-20 килограма за 6-12 месеца. Тя е своеобразен начин да накара хората да ядат по-малко месо. Тази диета за отслабване насърчава консумацията на свежи, натурални и сезонни храни, но също така включва и други храни за по-голямо разнообразие.

Какво може да се яде

Типичният ден от флекситарианската диета осигурява 1500 калории, разпределени в три основни хранения и две междинни закуски. Закуската съдържа 300 калории, обядът - 400, вечерята - 500, а всяко междинно похапване - 150 калории. В зависимост от целите и индивидуалните особености отслабващите могат да ограничат калориите до 1200 на ден, като елиминират междинните хранения или ги увеличат до 1800 калории на ден, като удвоят порцията за закуска.

Въпреки че месото е представено в ограничени количества, тази диета за отслабване съдържа приблизително 50 грама белтъчини на ден.

Примерен ден на диетата включва:

- Закуска: Ябълка и препечена филия с бадемово масло или овесени ядки.
- Обяд: Авокадо и черен боб или леща.
- Вечеря: Салата с хиноа и къри или пържен кафяв ориз с асперги и бадеми.
- Междинни хранения: Пуканки или шоколадов мус с малини.

Флекситарианската диета...
назад | 1 | 2 | 3 | напред