диети за отслабване

Зоната
... роля в регулацията на енергийните депа в организма и акумулирането на мастна тъкан. Целта е да се поддържа постоянен баланс между натрупващия мазнини инсулин и противоположния му хормон глюкагон. С други думи хората, които спазват диетата, трябва да бъдат разумни за това какво слагат в своята чиния. Поддръжниците на този хранителен режим съветват храната да не възприема като източник на калории, а по-скоро като инструмент за контрол на хормоните.

Какво смятат експертите

Зоната все още разпалва сериозни дебати сред експертите по хранене, като мненията често се разминават драстично. Все пак като че повече от тях са на мнение, че диетата може да се пробва. Единственото сериозно възражение е ограничаването на въглехидратите под допустимите 50%.

Едно от предимствата на диетата е, че тя е относително лесна за спазване: Човек трябва да постави в чинията си „парче белтъчини с размера на своята длан“, а останалото празно място в нея да запълни с плодове и зеленчуци.

Критиците на диетата са на мнение, че освен кръвната захар съществуват много други важни фактори за отслабването, на които в Зоната не е обърнато достатъчно внимание. Тези фактори влияят не по-малко на усещането за ситост, липсата на глад и изяжданото количество храна.

Критикувани понякога са и някои от допустимите храни - например консумацията на високомаслен сладолед, който е твърде калоричен и съдържа голямо количество наситени мазнини, които по правило следва да се ограничават.

Все още липсват данни от проучвания, които да потвърждават ефикасността и безопасността на диетата.

Място за размисъл

Съотношението 40:30:30 на Зоната се прилага за всички хранения през деня, като е позволено голямо разнообразие от храни. Това прави диетата лесна за спазване. Въпреки публикуваните „истории от реалния живот“ за успешно отслабване благодарение на диетата, мненията на експертите силно се разминават.
назад | 1 | 2 | 3 | напред