диети за отслабване

Зоната
... , банани, хляб, пица, моркови и всички плодови сокове (без добавена захар!).

Млечните продукти не са забранени, въпреки че книгата посвещава малко време на тях - за да обясни колко бързо покачват кръвната захар. Вместо консумацията на яйчни белтъци и заместители, Зоната препоръчва яденето на цели яйца.

Тя съветва също да се ограничат до минимум наситените мазнини - за сметка на ненаситените – маслини, зехтин, авокадо, рапично масло, които се препоръчват в изобилие.

Определени въглехидратни храни са забранени, тъй като освобождават глюкоза твърде бързо: хляб, паста, ориз, зърнени растения и други подобни нишестета, което силно се разминава с класическите препоръки за хранене, където над 50% от калориите трябва да бъдат набавени от въглехидратни източници.

За радост на тези, които не могат без десерт, списъкът на позволените храни е дълъг и включва дори сладолед с високо съдържание на мазнини (тъй като мазнините забавят скоростта на всмукване на въглехидратите в червата, твърдят привържениците на диетата). Но препоръчителната порция все пак е едва половин чаша.

Как работи диетата

Хранителният режим според Зоната следва да е комбинация от малки количества крехки белтъчини (протеини) във всяка порция плюс предимно растителни мазнини и въглехидрати от богати на фибри зеленчуци и плодове. Препоръчителното съотношение на въглехидрати, белтъчини и мазнини е съответно 40:30:30, което според автора на диетата е генетично обусловено, за да функционира правилно човешкото тяло.

Бари Сиърс описва Зоната като диета, базирана на 15-годишния му опит в проучванията на биопродукти и всевъзможни храни. Въпреки че в книгата му са включени голям брой разкази за успешно отслабване, включително такива на елитни спортисти, все още липсват проучвания, които да доказват без съмнения твърденията на автора.

Теорията зад Зоната се уповава на факта, че препоръчаните храни не повишават (значително) нивото на кръвната захар и производството на инсулин, който играе основна роля...