диети за отслабване

Цветна диета
Фитонутриентите, които се съдържат в различните по цвят растителни храни, според най-новите изследвания, са сред най-полезните за здравето вещества. Те действат както поотделно, така и в различна взаимовръзка помежду си. Всеки цвят е индикатор за фитонутриент с определена функция.

В основите на цветната диета е залегнал принципът на монодиетите. В различните дни от седмицата са разрешени само храни с определен цвят.

Главна цел на диетата е на първо място човек да се научи да се прани здравословно и това да бъде негов траен навик – до живот.

Чрез цветната диета може да се отслабне с около 2-4 кг за месец – в зависимост от начинът ви на хранене преди това.

Понеделник – бяло

Варени картофи, банани, ориз, мляко, сирене, паста, кокос, яйчни белтъци, бяло зеле, кестени. Нюанс: в „белите“ храни се съдържат много въглехидрати, с които трябва да се внимава – за да не доведат до напълняване.

Вторник – червено

Червен боб, домати, вишни, ягоди, пастърма, червено сухо вино, червени чушки, червен пипер.
Тези продукти, както и малините и др.под., цвеклото, червеното грозде дължат яркия си цвят на флавоноидите – по-силни антиоксиданти дори от така известния витамин С. Благодарение на тях например червеното грозде/вино доказано защитава сърцето.

Антоцианините – най-силните флавоноиди, придават характерния цвят на червеното грозде, черниците, къпините, черните боровинки.
Червеният цвят също така засилва кръвообращението и повишава до 3 пъти мускулния тонус. Това е режим, в който тялото започва да гори мазнини.

Сряда – зелено

Плодове със зелен цвят, зелени листни зеленчуци, киви, зелен чай, краставици, зеле, ревен.

Брюкселското зеле и броколито са богат източник на хлорофил и магнезий, необходими за заздравяване на нервната система, мускулите и за поддържане на хормоналния баланс.

Зеленият цвят успокоява и отпуска. Но той не допринася за отслабването. Затова не си правете „зелени“ дни твърде често.

Четвъртък – оранжево

Моркови, папая, сьомга...
назад | 1 | 2 | напред