диети за отслабване

Диета според гените
Добре известен е фактът, че гените определят цвета на очите, структурата на костите, продължителността на живота. Но дали гените са и ключ към перфектната фигура? Диетата според гените, наричана още диета според ДНК, се базира именно на такова схващане – че тайната на успешното отслабване се крие в изучаването на гените и тяхната роля в храненето.

Човешките гени не са пригодени за днешните условия на живот и начин на хранене, смята проф. Флойд Чилтън, автор на диетата според гените (The Gene Smart Diet). Това разминаване между наследствената информация и съвременния начин на живот, според него, е причина за пропускането на важни биоактивни вещества в храната, които изпращат сигнали до човешките гени и по този начин регулират чувството на глад и ситост. Именно затова човечеството е на прага на сериозна здравна криза, твърди Чилтън.

Въпреки че, разбира се, човек не може да избяга от своите гени и наследствена информация, той може да промени тяхната изява, следвайки настоящата диета, и по този начин да отслабне и постигне по-добро общо здравословно състояние.

Петте основни принципа на диетата според гените са:

- Повече физическа активност;
- По-малко калории;
- Увеличаване на фибрите в диетата;
- Прибавяне на омега-3 мастни киселини;
- Увеличаване на полифенолите - вид антиоксиданти в плодовете, зеленчуците и чая.

Какво може да се яде

Здравословните храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести хляб, нискомаслени млечни продукти, крехки меса, морски храни, ядки и бобови растения формират ядрото на генната диета. Калориите варират в широки граници:

- 575 калории по време на еднодневната начална фаза;
- 1600-1800 калории по време на фазата на отслабване;
- около 2000 калории в поддържащата фаза.

Разбивка по дни:

- Ден 1: През тази начална фаза на диетата се яде единствено постна супа. Препоръчва се зелевата. Диетата съветва да се пости поне веднъж седмично.
- Ден 2-21: Триседмична адаптивна фаза, през която трябва да се приемат приблизително 1600 калории на ден. Ако не успеете...
назад | 1 | 2 | 3 | напред