диети за отслабване

Палео-диета
Какво представлява

С всеки изминал ден науката за храненето, диетите и отслабването разширява своите познания с нови и нови открития. Някои експерти обаче са на мнение, че немалка част от това е напразно, защото на човек е достатъчно да следва хранителен режим идентичен с този на неговите предшественици още от каменната ера.

Именно от този период на човешката история произлиза и името на палео-диетата („палеолит” - старокаменна епоха). Тя е известна още като диета „пещерен човек” или диетата на воините.

Палеодиетата е хранителен режим, който се базира на консумацията на растения и месо от диви животни - точно така както пещерните хора са се хранили преди около 10 000 години.

Привържениците на диетата смятат, че човешкото тяло е генетично програмирано да се храни именно по този начин, тъй като разликите в наследствената информация между съвременния човек и неговите далечни прародители е минимална. Ето защо застъпниците на палео диетата смятат, че именно тя може да осигури правилния баланс на хранителни вещества - за подобряване на здравословното състояние и намаляване на риска за хронични заболявания.

Какво може да се яде

В диетата са включени основно храни, които могат да бъдат набавени по начини, познати от древни времена – лов, риболов и събиране на растения. Ето защо препоръчителните храни са:

- месо,
- риба,
- морски храни,
- яйца,
- ядки,
- зеленчуци,
- корени,
- плодове.

Към днешна дата обаче тези храни трудно могат да бъдат намерени в естествената им среда - по-голямата част от растенията са култивирани, а не малко от животните - опитомени. Това без съмнение е променило техния състав и баланса на веществата, които се съдържат.

Ето защо се налага да се задоволим с модифицирана версия на „оригиналната“ диета, която не съдържа глутен и включва храни като крехки и органично чисти меса, риба, пилешко, яйца, растения, плодове и ядки. От хранителния режим следва да се изключат всички млечни продукти, зърнени храни, захар, бобови растения, картофи...
назад | 1 | 2 | 3 | напред