диети за отслабване

Точкова диета
Изцяло обновената наскоро точкова диета (чието название на английски е Weight Watchers) отразява най-новите тенденции и открития в областта на успешното отслабване, превърнало се в цяла наука особено през последните години. Диетата акцентира върху консумацията на качествени белтъчини (протеини) и фибри, които ще ви държат сити по-дълго време и ще улеснят трудния път към отслабването.

Както подсказва името й, точковата диета се базира върху точкова система, която изисква от отслабващите да не превишават определен брой точки за деня.

Калории, мазнини и въглехидрати

Подобно на своята стара версия, в новата точкова диета се включва броене на калории, тъй като се цели постигането на калориен дефицит, т.е. изгорените калории трябва да бъдат повече от тези, които приемате чрез храни и напитки.

Но не само калориите са важни! Още по-важни, според точковата диета, са храните, от които си ги набавяте. Тя се базира върху точкова система, според която отслабващите не трябва да превишават определен брой точки на ден.

Храните, богати на крехки белтъчини (протеини) и фибри, носят по-малко точки и по този начин се стимулира консумацията им. Храните, съдържащи голям брой калории, мазнини и прости въглехидрати, носят повече точки и следователно трябва да се избягват, за да не останете гладни през целия ден.

Точковата диета позволява консумацията на неограничено количество пресни плодове и бедни на нишесте зеленчуци и това не е случайно. Тя има за цел да осигури всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали, които липсват при типичното съвременно хранене.

Какво може да се яде

Точковата диета насърчава разнообразното и балансирано хранене - с умерени количества и калории. Реално всяка храна може да бъде включена в менюто, стига да не надвишавате общия брой точки.

Точковата диета за отслабване препоръчва за деня три основни хранения и една междинна закуска.

Особено полезните и хранителни плодове и зеленчуци са позволени в неограничени количества и са...
назад | 1 | 2 | напред