диети за отслабване

Диета Еко-Аткинс
Богатата на белтъчини и бедна на въглехидрати диета на Аткинс е все така популярна сред търсещите отслабване, въпреки че много експерти не я одобряват заради заложените в нея големи количества животински мазнини. За щастие вече има и вегетарианска алтернатива на тази диета, известна още като диета Еко-Аткинс.

Наблюденията показват, че оригиналната диета на Аткинс може да намали инсулиновата резистентност (неспособността на тялото да отговаря адекватно на инсулин) и да повиши „добрия” (HDL) холестерол, но почти не влияе на „лошия” (LDL) холестерол.

Няколко десетилетия след създаването й канадски изследователи от престижната болница St. Michael в Торонто са се запитали, дали богата на белтъчини вегетарианска диета няма да има положителен ефект върху нивата на LDL холестерол в кръвта. Така те създават диетата Еко-Аткинс, която се отличава от традиционната диета на Аткинс по това, че основният източник на белтъчини са растенията. Иначе тя също е богата на белтъчини и бедна на въглехидрати.

По-късно те публикуват проучване в престижния журнал Archives of Internal Medicine, според което диетата Еко-Аткинс намалява нивата на LDL холестерол далеч повече в сравнение с традиционната диета на Аткинс. Освен това Еко-Аткинс е също толкова ефективна при отслабване и за подобряване на кръвното налягане, холестерола и триглицеридите, както оригиналния режим. С нея участниците в проучването са свалили средно 8,8 кг за период от 4 седмици.

Какво може да се яде

На мястото на пържолите и бекона в оригиналната диетаq при Еко-Аткинс отслабващите трябва да се хранят предимно със здравословни мазнини, соеви храни, бобови растения, ядки, семена, глутенови продукти без нишесте, плодове и зеленчуци. Около 31% от калориите произхождат от растителни белтъчини, 43% - от растителни масла и едва 26% - от въглехидрати.

Основни източници на белтъчини в диетата са:

- глутен,
- соеви продукти,
- специфични вегетариански продукти,
- ядки,
- зеленчуци,
- пълнозърнести...
назад | 1 | 2 | 3 | напред