диети за отслабване

диета The Biggest Loser
Името на диетата произлиза от едноименното шоу по американската телевизия NBC, в което участниците спазват здравословен режим на хранене и спортуват редовно, за да отслабнат и подобрят своето здраве.

Диетата The Biggest Loser представлява нискокалоричен хранителен план, който се придържа към следната хранителна пирамида:

- 4 порции плодове и зеленчуци,
- 3 порции крехки белтъчини,
- 2 порции пълнозърнести храни,
- 1 порция допълнителни храни.

Към всичко това се добавят и редовни спортни тренировки. По този начин, според създателите на шоуто не само се свалят излишните килограми, но и се подобрява общото здраве, повишават се нивото на енергия и самочувствието.

По време на 12-седмичния курс на диетата The Biggest Loser от вас се изисква да се храните по малко, но на често, предимно с фибри и протеини, които осигуряват чувство на ситост при по-малко калории.

Диетата набляга по-скоро на качеството, а не на количеството на калориите, така че отслабващите да успеят да задоволят своите хранителни потребности и да се насладят на повече натурални и здравословни (сурови!) растителни храни и белтъчини. В нея не се включват „стимулатори на апетита” като бял хляб, паста или картофи.

Освен това се препоръчва воденето на записки, редовната физическа активност (най-малко 30 минути на ден) и консумацията поне на 1,5-2 л вода на ден.

Какво може да се яде

Диетата The Biggest Loser включва едноседмичен примерен план за хранене с 1200, 1500 или 1800 калории - съобразени с индивидуалните нужди на отслабващия. 45% от общите калории трябва да се осигуряват от въглехидратите, 30% - от белтъчините и 25% - от мазнините.

Примерен дневен режим на хранене:

- Закуска: 1/2 порция крехки белтъчини, 1 порция пълнозърнести храни, 1 порция плодове.

- Втора закуска: 1/2 порция белтъчини, 1 порция плодове

- Обяд: 1 порция белтъчини, 1/2 порция пълнозърнести храни, 1 порция зеленчуци

- Следобедна закуска: 1/2 порция белтъчини, 1 порция плодове

- Вечеря: 1/2 порция протеини, 1/2 порция пълнозърнести храни, 2 порции зеленчуци.

Отслабващите...
назад | 1 | 2 | 3 | напред