диети за отслабване

Диета според кръвната група
Диетата според кръвната група препоръчва на хората да консумират определени храни и да избягват други, като се съобразяват със своята кръвна група - А, B, АB или 0.

Автор на диетата според кръвната група е Питър Д’Адамо, който по своите убеждения е натуропат и смята, че кръвните групи влияят съществено върху процесите на храносмилане и поради това едни храни са подходящи за определени хора и опасни за други. Според него дадена кръвна група може да увеличи риска за развитие на определени заболявания.

Критиците на диетата изтъкват, че няма достатъчно доказателства, които да потвърждават твърденията на Д’Адамо. Освен това режимът може да бъде труден за спазване, особено ако не е по вкуса на спазващите го и ако повече от един човек в семейството се храни според тази диета, но е от друга кръвна група.

Какво може да се яде при диета според кръвната група

Какво трябва да ядете и как трябва да спортувате зависи от това към коя кръвна група принадлежите, твърди Питър Д’Адамо.

Ако сте нулева група, която в еволюционно отношение се приема за най-старата кръвна линия, вашата храносмилателна система е идентична с тази на древните хора, които по природа са били ловци. Затова и метаболизмът ви ще извлече най-много ползи от крехките меса, пилешкото и рибата. Хората с 0 кръвна група трябва да ограничат зърнените храни, хляба и бобовите растения. Интензивните спортни занимания са най-подходящи за техните гени.

Хората с кръвна група А ще се чувстват най-добре, ако спазват вегетариански режим на хранене, тъй като са наследили гените на отседналите и по-малко враждебни наши прадеди. Диетата за група А съдържа соеви протеини, зърнени храни и органични зеленчуци. Насърчава се спорт и физическа дейност с ниска и умерена активност.

За кръвна група B, присъща за номадите, е характерна по-непретенциозна храносмилателна система и затова хората от тази група могат да се хранят с нискомаслени млечни продукти, месо и земеделски продукти, но трябва да избягват пшеница...
назад | 1 | 2 | 3 | напред