диети за отслабване

Диета по гликемичен индекс
... някои експерти, храните с висок гликемичен индекс отключват бързото покачване на кръвната захар, последвано от цяла каскада хормонални промени, които повишават апетита.

Тези резки скокове на кръвната захар поради консумацията на високогликемични храни са особено опасни за хора с диабет, тъй като те не могат да регулират адекватно нивата на глюкозата си. Но от друга страна, контролът на кръвната захар е от съществено значение и за всички останали, включително за желаещите да отслабнат.

Какво може да се яде

Не количеството, а качеството на въглехидратите стои в основата на всички ниско гликемични диети. Идеята е, човек да се чувства възможно най-сит, консумирайки предимно храни с нисък гликемичен индекс – пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци, бобови растения, приемани заедно с крехки меса и здравословни мазнини. Съответно следва да се избягват храни с висок ГИ.

Объркване най-често настъпва, когато в менюто се появят храни, чиито ГИ варира в широки граници. Типичен пример за това са морковите (с ГИ от 16 до 92) или сладките изделия, които могат да имат индекс по-нисък от този на картофите.

Истината е, че ниският гликемичен индекс не е гаранция за здравословен избор. Нискогликемичните храни като някои сладкиши и чипс не са сред най-полезните и желани, щом целта е отслабване. Аналогично, има храни с висок ГИ като царевица, печени картофи, плодови сокове, които могат адекватно да се включат в здравословения хранителен режим.

Как работи диетата

Диетите, базирани на гликемичния индекс, се базират на теорията, че храните с висок ГИ повишават нивата на кръвната захар и стимулират отделянето на големи количества инсулин – хормон, който отчасти е отговорен за натрупването на подкожна мастна тъкан.

Въпреки това диетолозите все още не са на едно мнение относно ефикасността на ГИ при отслабване. Една от причините за това е фактът, че той не е константна величина и зависи от много фактори – от зрелостта до метода на приготвяне на храната. Например, колкото...
назад | 1 | 2 | 3 | 4 | напред