диети за отслабване

Диета по гликемичен индекс
... , колкото по-зрял е един банан, толкова неговият гликемичен индекс е по-висок. Суровата паста е също с по-висок ГИ от сготвената. Ако добавите мазнини към храната или ако продуктът е направен с фруктоза вместо с обикновена захар, това ще понижи неговия ГИ.

Освен това съществуват индивидуални различия спрямо отговора на отделните хора към храни с един и същ ГИ. Освен това ГИ не измерва колко рязко се покачват нивата на кръвна захар и проучванията, които сравняват ниско- и високогликемичните диети показват, че пикът на кръвна захар е почти по едно и също време. Това е така, тъй като човек рядко се храни само с една храна, а прибавените мазнини и/или белтъчини забавят покачването на глюкозата в кръвта, което може дори да изравни резултатите.

Въпреки всички тези критики спрямо диетите базирани на гликемичния индекс, много експерти все още са на мнение, че ГИ има важно място в намаляването на телесната маса при хора с наднормено тегло и затлъстяване. Така например от проучване публикувано през 2007 година в престижния The Journal of the American Medical Association става ясно, че храните с нисък гликемичен индекс намаляват апетита при хора със затлъстяване. Екипът, извършил изследването, заключва също, че нискогликемичните диети са по-ефективни при хора, които секретират повече инсулин от нормалното. Тяхното тяло обичайно има форма на ябълка, тъй като те натрупват мазнините главно в областта на талията. Ако такъв е и вашият случай и досега не сте имали успех с другите диети, може да сполучите именно с нискогликемичния подход.

Независимо от формата на тялото, оценката на ГИ на храните може да ви помогне да подобрите здравето на сърцето си, тъй като почти всеки спазващ диетата съумява да подобри нивата на триглицериди и добър (HDL) холестерол в кръвта.

Какво смятат експертите

Въпреки големия брой натрупани факти и проучвания, все още има съществени разминавания в мненията на диетолозите. Противниците на нискогликемичните диети смятат, че техният ефект се дължи най-вече на високото...
назад | 1 | 2 | 3 | 4 | напред