диети за отслабване

Безглутенова диета
... следващи безглутенова диета и хранещи се предимно с готови храни, предлагани в магазините, често страдат от дефицит на желязо, фибри, витамини от група B, калций и витамин D.

Как работи диетата

Хората с глутенова ентеропатия трябва да бъдат извънредно внимателни относно храната, която слагат в устата си, дали у дома, в ресторанта или на събирането с приятели и роднини. Важно е да четете внимателно етикетите на храните или да питате, за да се убедите, че предложената ви храна не съдържа глутен.

Затова в книгата на Хаселбек са включени голям брой практически съвети относно безглутеновото пазаруване, готвене, забавление и ядене навън. Например когато е поканена на парти, тя винаги тайно си носи нещо за похапване. На общите вечери седи винаги до нейния съпруг и яде само това, което не съдържа глутен, след което разменя чиниите докато никой не я наблюдава.

В книгата също са включени и подсказки за тези, които приготвят както безглутенова, така и съдържаща глутен храна за различни хора от семейството. В нея има още съвети как да отглеждате децата си без глутен и дори специална секция, където е описано как да живеете с някой, който спазва безглутенова диета.

За да направи вечерята навън по-безопасна, книгата включва списък с разнообразие от хранителни съставки, които трябва да бъдат избягвани при поръчването на храна в ресторант.

Какво смятат експертите

Болшинството специалисти смятат, че диетата предлага ценни съвети за всички потенциално страдащи от глутенова ентеропатия, тъй като повишава общественото внимание върху проблема. Въпреки това те остават скептично настроени относно приложението на безглутеновата диета като панацея, особено в борбата с наднорменото тегло и затлъстяването.

Елиминирането на глутена от диетата е единственото лечение, достъпно за хората болни от глутенова ентеропатия. Тя не трябва да се възприема като модерна, нисковъглехидратна диета за отслабване, а като жизненоважен хранителен режим за някои хора, смятат експертите.

Освен...
назад | 1 | 2 | 3 | 4 | напред