диети за отслабване

Яж това, не онова
... им с храни, богати на хранителни вещества. Правейки по-добрия избор, ще спестите стотици калории, твърдят авторите на режима.

Понякога правилният избор не е толкова очевиден, но въоръжени с търпение и с тази диета, постепенно може да се научите да правите разлика между вредното и полезното за фигурата си. Спазването на диетата няма да доведе до отслабване, ако не контролирате своите калории за деня под определен праг и не спортувате редовно.

Ако преди сте се хранили винаги навън и сте избирали най-често висококалорични храни, с тази диета би трябвало да успеете в отслабването. За да сваляте по половин килограм на седмица, трябва да изгаряте всеки ден 500 калории повече, отколкото приемате.

Освен правилния подбор на храни и ограничаването на калориите, за оптимални резултати трябва редовно да спортувате – най-добре комбинация от силови и кардио тренировки. И разбира се, колкото повече тренирате, толкова повече калории може да си позволявате от храната.

Какво смятат експертите

Част от специалистите харесват диетата „Яж това, не онова” и изтъкват като нейно главно достойнство факта, че показва какво в действителност съдържа храната, която човек консумира. Защото много хора нямат представа какво и колко калории съдържа любимата им храна и често злоупотребяват с нейната консумация, коментират диетолозите.

Хранителният режим „Яж това, не онова” също така е показателен, че не всичко, което звучи полезно, наистина е такова. На пръв поглед например, сандвич с пилешко изглежда здравословен избор, но ако той е приготвен с голямо количество мазен сос, бекон и кашкавал, обикновеният бургер може и да стане по-добра идея за обедно меню.

Все пак не всички мнения за диетата са положителни. Критиците изтъкват, че препоръчваните храни невинаги са здравословни. Освен това много от твърденията са подвеждащи и объркващи:

- Бадемите нямат повече омега-3 мазнини от сьомгата, както се твърде в едноименната книга за диетата. Сравнението между тези храни е неуместно...