диети за отслабване

Флекситарианска диета
... включва голямо разнообразие от храни - както такива, които могат да бъдат открити във всеки супермаркет, така и по-екзотични продукти като кефир, слънчогледово масло, хиноа и мус от тофу.

Как работи диетата

Както подсказва още името й, основна цел на флекситарианската диета за отслабване е да бъде гъвкава спрямо нуждите на всеки. Отслабващите могат да избират от дълъг списък с разнообразни храни, да спортуват според тяхното желание и възможности и да приготвят ястията си без или с месни продукти.

По отношение на своята продължителност диетата също позволява вариации: тя може да се спазва само 5 седмици или за цял живот.

Отслабващите могат да изберат измежду три нива на флекситарианство:

- начинаещи - започва се с поне два дни в седмицата без месо.
- напреднали - три до четири дни в седмицата без месо.
- експерти - пет дни без месо в седмицата, а в останалите два дни е разрешено до 500 г месо общо.

Независимо от нивото, месото трябва да се възприема като добавка към яденето, а не негова основна част.

Още по-важно от това колко месо консумирате, е количеството растителна храна в менюто. То трябва да бъде богато на бобови растения, ядки, пълнозърнести храни, семена и др.

След като започнете да се храните с по-малко рафинирани захари, консерванти и изкуствени добавки, желанието за сладко и фаст фууд ще намалее, твърди авторът на хранителния режим – д-р Доун Блатнър.

Физическите занимания са задължителна част от здравословния начин на живот и затова се препоръчва редовното им практикуване.

Какво смятат експертите

Повечето диетолози одобряват флекситарианската диета за отслабване, защото тя е добре балансирана, разумна и подходяща практически за всеки. Тя прокарва идеята, че човек не трябва да прибягва до крайности, щом се отнася до храненето и спорта.

Повечето храни, препоръчани в диетата, в действителност са здравословни, богати на антиоксиданти и бедни на калории. Освен това ограничената консумация на мазни меса и фаст фууд и редовната физическа...