диети за отслабване

Голямата закуска
... от горски плодове);
- 4-5 блокчета шоколад.

Т.нар. турбовариант предвижда стриктна програма за всеки ден с фиксирано разпределение между типа хранителни вещества:
- на закуска: 7 части протеини (вкл. 2 от мляко и млечни храни), 2 части въглехидрати, 2 части мазнини и 1 част сладко;
- на обяд: 3 части протеини, 3 части нискокалорични зеленчуци, 2 части сладки, съдържащи нишесте храни и 1 част плодове;
- на вечеря: 0-3 части протеини, неограничено количество нискокалорични зеленчуци, 2 части сладки, съдържащи нишесте храни и 2 части плодове.

Според Якубович протеините трябва да са основа на диетата Голямата закуска заради свойството им да задоволяват бързо глада и да създават усещане за ситост продължително време. Въглехидратите също са много важни, но най-вече за закуската – защото, консумирани преди 9 часа сутринта те се усвояват от организма по различен начин, като увеличават произведената енергия вместо да се складират под формата на мазнини.

Диетата включва и нещо сладко на закуска с цел бързо да се задоволи първоначалния глад и по този начин да не се саботира основния диетичен план. Едната порция сладко може да е например няколко блокчета шоколад, 1 крем или половин чаша подсладен сок.

Как работи диетата

Закуската трябва да започне до 15 минути след ставането и не по-късно от 9:00 часа (или 10:00 през есента и зимата). Обядът трябва да е преди 14:00 (15:00 през есента и зимата), а вечерята – няколко часа по-късно.

Ако не сте гладни сутрин, според Якубович, ще са нужни малко повече усилия само първите 2-3 седмици – след това тялото ще привикне.

Когато се яде повече на закуска, това може да създаде усещане за ситост, което да продължи до 14 часа и по този начин ще помогне да ядете по-малко през останалата част от деня. Но въпреки това обядът и вечерята в посочени варианти и условия са задължителни – така се избягва прегладняването.

Ако турбовариантът съдържа твърде малко калории, т.е. човек се чувства дискомфортно и изпитва глад, може да се мине на по-стандартен план, включващ...
назад | 1 | 2 | 3 | 4 | напред