диети за отслабване

Голямата закуска
... до 2 или дори 3 пъти повече калории, но само на закуска. Според авторката на диетата, не съществува понятие като „твърде много храна за закуска“ (стига тя да е преди 9:00/10:00). По-стандартният план допуска, но по изключение и не всеки ден, известно надхвърляне на предписаните калории и на обяд и вечеря.

Мнение на експертите

Всички диетолози са съгласни, че закуската е най-важното хранене за деня, но мненията за задължителното условие „преди 9:00“ се различават. Има и мнения, които оспорват условието половината от калориите за деня задължително да се приемат на закуска.

Според някои специалисти, ранната закуска наистина помага да се контролира по-лесно количеството приемани калории, но е прекалено това да се превръща в изрично условие за здравословното хранене или отслабването.

Все пак повечето диетолози отчитат ползата от схващането, залегнало в диетата Голямата закуска, че първото хранене за деня е основното. Статистиките сочат, че хората, които закусват редовно и здравословно, тежат по-малко, а тези, които често пропускат закуската, по-често страдат от наднормено тегло и затлъстяване.

От друга страна, мнозинството от експертите по хранене и отслабване, определят като най-важно колко общо калории са консумирани за целия ден.

Изследванията върху циркадните ритми все още не са достатъчно, за да е ясна точната им роля по отношение на контрола върху телесното тегло.

Място за размисъл

Най-добрата страна на диетата Голямата закуска е това, че тя акцентира върху важността на закуската и то всеки ден. Но дали само ранният час на закусване има значение за ситостта и отслабването се нуждае от още проучване.

Приготвянето и изяждането на толкова и така балансирана закуска е предизвикателство и според практиката непостижимо за много хора. Но ако обичате да закусвате обилно, приемът на половината дневни калории още сутринта наистина би осигурило усещане за ситост по-дълго време, т.е. и рискът от преяждане на обяд и/или вечеря ще намалее.

Вероятността...
назад | 1 | 2 | 3 | 4 | напред