диети за отслабване

Диета за ускорен метаболизъм
... дейност е научно доказана формула за отслабване. Останалите твърдения обаче не са подкрепени с научни доказателства, а някои звучат дори леко несериозно.

Няма никакви доказателства, че токсините в околната среда, йо-йо ефектът или яденето на храни с изкуствени съставки или пестициди причиняват хормонален дисбаланс и напълняване.

Хормоните без съмнение изпълняват жизненоважна роля в тялото ни. Хормоналният отговор на промените в храненето и физическата активност е осигурило оцеляването на човечеството в продължение на хиляди години.

Демонизирането на определени храни рядко постига дълготрайни промени в хранителните навици на човек. Вместо това е по-добре той да се осланя на своето вътрешно усещане, като се храни балансирано, разнообразно и умерено.

Книгата „Овладей своя метаболизъм” предлага хранителен режим, който е богат на белтъчини, беден на въглехидрати и калории - ок. 1300 на ден. Това може да се окаже опасно за здравето на някои, защото дневният енергиен прием според общите препоръки не бива да е под 1400-1600 калории за жените и 2000 за мъжете.

Много диетолози оспорват мнението, че всички преработени храни са вредни. Чудесен пример са пълнозърнестите храни, замразените зеленчуци, консервираните в собствен сок плодове и безсолните консервирани бобови растения.

Място за размисъл

Диетата за ускорен метаболизъм внася смут и притеснения у почти всеки неин последовател заради честата употреба на думи като токсини и множеството медицински термини. В едноименната книга се дискутират широко теми като хормони, метаболизъм, неврохимия, биохимия и ендокринна система, които отегчават обикновения читател.

Препоръчаната в режима редовна физическа активност е задължителен елемент на всеки успешен режим за отслабване, но спрямо препоръките за хранене следва да се подхожда с известна доза внимание.

Ако търсите информация за хормоните, функцията на щитовидната жлеза и др., най-добре се консултирайте със своя лекар.
назад | 1 | 2 | 3 | напред