диети за отслабване

Диета Еко-Аткинс
... храни.

Диетата включва и здравословни мазнини като рапично олио, зехтин, авокадо, ядки и семена. Отслабващите си набавят необходимите въглехидрати от плодове, зеленчуци и зърнени храни с ниско съдържание на овес и ръж. Не се препоръчва консумацията на богати на нишесте продукти като обогатен бял хляб, ориз, картофи и печени сладки.

Как работи диетата

Въпреки че диетата Еко-Аткинс подобрява някои показатели, тези подобрения не са по-силно изразени в сравнение с други диети, твърдят някои експерти. Участниците в описаното проучване са понижили приема на калории с 40%, което е и главната причина за тяхното отслабване, а не толкова вида на диетата. Еко-Аткинс режимът на хранене е богат на фибри и растителни белтъчини, които бързо и трайно засищат апетита и правят диетата по-лесна за спазване.

По своята същност диетата спада към групата на стриктно вегетарианските хранителни режими, които доказано понижават нивата на холестерол в кръвта. Този свой ефект те дължат на приема на повече фибри, заместването на наситените и трансмазнини със здравословни, консумацията на по-малко пържени и мазни храни и редовната физическа активност.

Какво смятат експертите

Д-р Роберт Екел, бивш президент на американската Асоциация за сърцето, твърди, че диетата Еко-Аткинс е със сигурност по-добра алтернатива от оригиналната диета, но и двете изискват твърде много рестрикции, което ги прави трудни за спазване в дългосрочен план.

Диетолозите по принцип препоръчват на отслабващите да приемат не по-малко от 45% от калориите под формата на въглехидрати. Нещо, което значително се разминава с препоръките на диетата Еко-Аткинс .

Ако само се заместят животинските белтъчини в хранителния режим с растителни, ще е налице същия успех в понижаването на холестерола като при Еко-Аткинс, коментират специалисти. Постепенното и трайно отслабване и редовната физическа дейност също оказват благоприятен ефект върху нивата на триглицериди и холестерол в кръвта.

Еко-Аткинс диетата забранява...