диети за отслабване

Високовъглехидратна диета
... внимава особено във фаза 1, когато дневният прием на калории е много нисък – около 1200. Някои дори препоръчват този етап да се прескочи и направо да се мине към фаза 3 или 1600 калории дневно, разпредели в 5 хранения с доста течности и без мазни храни. Макар и малки, храненията са с достатъчно фибри и полезни протеини, за да задоволяват глада.

По-специално внимание експертите обръщат на хората, които спортуват активно всеки ден – 1600 калории могат да се окажат недостатъчни за тях. За такива случаи привържениците на диетата са предвидили възможността да се похапва (най-вече зеленчуци!), ако между 2 хранения се появи глад.
Оспорвана, но само от някои, остава препоръката да не се консумират изкуствени подсладители.

Място за размисъл

Добавянето на диета, богата на устойчиво нишесте, представлява още един начин да се разнообразят вариантите за отслабване. Разнообразието от храни, допустими във високовъглехидратната диета, намалява рискът от дискомфорт при отслабващия и желанието да се изневери на предписанията.

Като цяло принципите на диетата са логични и звучат убедително като средство за коригиране на теглото, включващо и важните за човешкия организъм въглехидрати. Затова и за всички, които биха желали да ги реабилитират като част от своята всекидневна храна, тази диета изглежда подходящ избор (може би без най-ограничителната й част).

Но не оставайте с впечатлението, че устойчивото нишесте притежава някакви магически свойства или ще доведе до изчезване на повечето натрупани мазнини – това може да стане само с контрол върху калориите и редовна физическа активност.
назад | 1 | 2 | 3 | 4 | напред