диети за отслабване

Високовъглехидратна диета
... кара организма да се чувства сит, балансира кръвната захар и подпомага изгарянето на мазнини.

Устойчивото нишесте има четири основни форми – от естествено съдържащото се в някои храни (например бобовите култури) до това, произвеждано от царевица и добавяно все по-често към различни продукти.

Препоръчителното дневно количество приемано устойчиво нишесте следва да е между 15 и 20 грама. За съжаление все по-малко хора си осигуряват този обем. Модерната напоследък фобия от консумиране на въглехидрати вече дава резултат – все повече хора не си осигуряват нужните количества фибри, а от друга страна недостигът на въглехидрати не дава възможност на тялото да топи мазнини.

Въпреки многото изследвания, посветени на устойчивото нишесте, неговото количество в храните се измерва трудно, защото то не е посочено на етикетите и в повечето таблици за съдържание на хранителни вещества в продуктите.

Мнение на специалистите

Повечето диетолози подкрепят диетите, богати на полезни въглехидрати и храни, каквито високовъглехидратната диета също препоръчва. Част от тях приветстват и опитът за реабилитация на здравословните въглехидрати като част от пълноценното хранене, защото така организмът има възможност да си набавя нужните му фибри.

Свалянето на килограми чрез високовъглехидратната диета е гарантирано, защото се намалява значително приемът на калории. А включените в нея храни са здравословни и създават усещане за ситост.

Вече има много изследвания, които подкрепят ползите от устойчивото нишесте – заради подобряване на глюкозния толеранс, чувствителността към инсулина и приемането на по-малко калории.

Високовъглехидратната диета на практика се доближава до официалните препоръки на различните организации на диетолози за пълноценно хранене – с изключение на ударението върху богатите на устойчиво нишесте продукти във всяко ядене.

Специалистите приветстват гъвкавостта на диетата – възможността от замяна на храни, но предупреждават да се внимава...
назад | 1 | 2 | 3 | 4 | напред