диети за отслабване

Лимонадена диета
... препоръчва бавно връщане към обичайната консумация на твърди храни, като се започне със зеленчукови супи, плодове и зеленчуци.

Как работи диетата

Ако спазвате тази диета за отслабване, със сигурност ще свалите килограми, тъй като екстремното гладуване води до сериозен дефицит на калории. Но не се залъгвайте - тези килограми няма да бъдат изцяло за сметка на мазнините, а по-скоро отслабването ще се дължи на загубата на течности и мускулна маса.

По време на лимонадената диета може да изпитате едно или няколко от следните оплаквания:
- постоянен глад,
- главоболие,
- умора,
- замаяност,
- скованост,
- диария,
- гадене,
- запек.

Какво смятат експертите

Повечето експерти не виждат нищо позитивно, свързано с подобен род диети за отслабване и предупреждават отслабващите да внимават.

Диета, съставена само от консумацията на нискокалорични напитки, не може да осигури достатъчно енергия за нормалното протичане на процесите в организма. Диетолозите са единодушни, че подобни небалансирани диети не само са неефективни, но и потенциално опасни за здравето.

Гладуването може да създаде неблагоприятни условия за полезните бактерии в червата, които подпомагат процесите на храносмилане и предпазват човек от инфекции.

Идеята, че телата ни са пълни с токсини, плаши много хора и това чувство на страх е именно причината, която ги кара да прибягват към такъв тип диети за отслабване. В действителност обаче човешкият организъм не е толкова безпомощен - той притежава мощни системи за детоксикация, например черния дроб и бъбреците. Те отнемат от организма по-голямата част от вредните субстанции в храната без да е нужна каквато и да е външна намеса.

Освен това лимонадената диета няма да постигне желаните резултати, тъй като по-голямата част от свалените килограми се дължат на загубата на течности и мускулна маса. Ето защо след края й е напълно възможно процентното съдържание на мазнини в тялото дори да се е увеличило.

Място за размисъл

Диетите, включващи...