диети за отслабване

Диета на клиника Мейо
... те са ограничени до средно 75 калории на ден.

Как работи диетата

Диетата на Mayo Clinic започва с двуседмична интензивна фаза, наречена „Отслабни!”, съставена с цел безопасно сваляне на 3 до 5 килограма. Целта на отслабването в началото на програмата е да мотивира човек да продължи да спазват диетата, като им покаже, че целта е достижима.

Първата фаза се концентрира върху възпитаването на здравословни навици и тяхното приложение във всекидневието. През тази фаза ще:
придобиете пет полезни навика (като закусването и консумирането на повече плодове и зеленчуци);
се откажете от пет нездравословни навика (като консумирането на големи количества захар или заместването на плодовете и зеленчуците с нездравословни снаксове и закуски).
придобиете още пет „бонус” навика, които не са свързани пряко с храненето (като водене на дневник на храненията и физическата активност и повече спорт).

Втората фаза, наречена „Живей!” ще ви научи как да поддържате и развиете придобитите здравословни навици, включително:

Поставянето на цели при отслабването,
Хранене според хранителната пирамида на Mayo Clinic,
Разбиране на порциите,
По-голяма физическа активност.

През тази фаза трябва да очаквате забавяне на темпа на отслабване до 0,5-1 кг на седмица или поддържане на постигнатото тегло в зависимост от вашите цели.

Какво смятат експертите

Повечето хора са наясно с теорията: за да отслабнат, трябва да ядат по-малко и да се движат повече. Но не знаят как да постигнат това.

Много от диетолозите оценяват високо диетата на Mayo Clinic - защото тя дава на хората прости препоръки и съвети и ги учи как да отслабнат по един нов и ведър начин, без да се потискат психически.

Според изданието на Mayo Clinic: „Тази диета е надежден подход за цялото семейство без значение дали желаете да отслабнете или просто да поддържате теглото си, тъй като се базира на консумацията на здравословни храни и повече физическа активност”.

Въпреки това някои експерти предупреждават решилите да спазват диетата...