диети за отслабване

5-факторна диета
... на кръвна захар. Храните с нисък гликемичен индекс регулират количеството инсулин, което тялото произвежда след нахранване и по този начин човек може да контролира своя апетит и чувството на глад. Храненето през три часа допълнително допринася за нормализиране на нивата на кръвна захар.

Ето защо, ако човек яде храни с висок гликемичен индекс като прости въглехидрати (бял хляб, обикновен ориз, сладки изделия и др.), неговите инсулинови нива се покачват рязко и това води до по-бързо огладняване.

Въпреки това повечето диетолози смятат, че отслабването представлява много по-сложен процес от контрола на кръвната захар. Така например, ако основният проблем, отговорен за наднорменото тегло е т.нар. емоционално преяждане, тази диета няма да помогне за потискане на апетита. При мнозина, предимно емоциите, а не инсулиновите нива отключват желанието за преяждане - водеща причина за затлъстяване.

Според проучване, проведено със съдействието на Националният институт по здраве на САЩ, е без значение дали една диена е ниско- или високогликемична, стига да доставя на този, който иска да отслабне, всички необходими хранителни вещества, да бъде съобразена с индивидуалните особености и да намалява приеманите калории.

Място за размисъл

5-факторната диета може да се окаже неподходяща за някои, тъй като изисква хранене на всеки 3-4 часа. А в днешното забързано всекидневие човек рядко може да намери възможност да се храни толкова често, още повече с нискогликемични храни. И наистина, въпреки че безспорно е здравословно да се яде пушена сьомга и печена пуйка с аспержи, тези храни са доста скъпи и невинаги достъпни, особено на работното място или в близката закусвалня.

Въпреки че някои експерти смятат, че спазването на 5-факторната диета за пет седмици наистина помага за отслабване, повечето са на мнение, че истинските ползи могат да бъдат прочетени между редовете, а именно: по-малки порции, по-малко калории и контрол върху апетита и калориите за цял живот.
назад | 1 | 2 | напред