диети за отслабване

Високовъглехидратна диета
... диета не забранява нито една от основните групи храни. Всички те, в рамките на умереното, разумно количество, могат да бъдат част от нея – включително чипсът, шоколадът и виното. Препоръчваните храни са с естествен произход, без допълнителна обработка, богати на хранителни вещества.

За да се увеличи количеството на устойчиво нишесте, във всяко хранене трябва да има поне по една високовъглехидратна храна – например банани, боб/леща/грах, овесени ядки, кафяв ориз. Може да се правят замени на храни от една и съща група – според вкуса и предпочитанията.

Всяко от храненията трябва да набавя на организма поне по 10 грама устойчиво нишесте, а не по-малко от една четвърт от всяко трябва да се състои от високовъгледратен продукт. Остатъкът трябва да е месо без мазнини, нискомаслени млечни храни, здравословни мазнини, плодове и зеленчуци.

Веднъж седмично може да се ядат няколко блокчета шоколад или кекс, да се изпият две чаши бира или вино.

Всеки ден трябва да се приема по един мултивитамин плюс 200 мг калций.

Размерът на порциите е ключов за успеха на диетата – така се постига спазване на ограничението в калориите.

Подробните разработки за високовъглехидратната диета включват обикновено списък с рецепти, упътване за начина на приготвяне на храните, препоръчителен списък за ползваните замразени храни и препоръки как да съхраняваме храната у дома.

Как работи диетата

Основна цел на високовъглехидратната диета е да приучи този, който я спазва, как да подбира и правилно да консумира въглехидратите.

Тя започва с едноседмичен план за детоксикация (изчистване на шлаката от тялото) чрез приема на около 1200 калории дневно, разпределени в 4 хранения. Планираното понижаване на теглото е около 3 кг. След това калориите се увеличават до 1600 – на 5 хранения, с високовъглехидратен продукт във всяко от тях.

Въпреки че се яде по-малко, високото съдържание на устойчиво нишесте (също така с голямо съдържание на фибри) тушира усещането за глад, а комбинацията с другите храни...
назад | 1 | 2 | 3 | 4 | напред