диети за отслабване

Течна детокс диета
... да пият определена течност, така че в края на деня равносметката е:
- 1200-1500 мл изпита вода,
- 900-1200 мл билков чай,
- 400 мл зеленчукова супа,
- 900 мл зелена напитка, приготвена от зеленчуци и зеленчукови сокове, или плодови сокове.

Така съставена, течната детоксикираща диета осигурява едва 1000 калории и около 2 грама протеини/белтъчини на ден в зависимост от предпочетените течности. Освен плодове, зеленчуци и наистина много течности диетата не включва почти нищо друго. Позволените храни са: чесън, бобови растения, моркови, краставици, целина, маруля, зеле, картофи, цвекло, тиквички, повече зеленолистни зеленчуци, домати и зеле.

Не е нужно да бъдем експерти, за да се досетим, че течната диета създава предпоставка за дефицит на есенциалните протеини, мазнини и фибри, което може да е опасно за здравето.

Как работи диетата

Последователите на течната детокс диета обвиняват токсини в храните и напитките за наднорменото тегло и социално значимите заболявания. Течните храни са горещо препоръчани в диетата, защото според нея те позволяват на храносмилателната система да отпочине и да се възстанови от неправилния съвременен начин на хранене.

Не така обаче смятат експертите по хранене, които не виждат предимства в изключителната консумация на храна в течна форма. Дори напротив – според повечето диетолози целите храни съдържат по-голямо количество фибри и стимулират процесите на храносмилане.

Почти невъзможно е човек да спазва течната детокс диета, ако работи навън или пътува често. Освен това сляпото следване на препоръките на диетата ще струват доста скъпо.

Какво смятат експертите

Със сигурност течната детоксикираща диета ще доведе до отслабване, но причината за това няма да се дължи на прочистването от токсини, а на сериозното ограничение в приема на калории.

Някои диетолози дори са на мнение, че в дългосрочен аспект спазването на подобни диети може да увеличи мазнините в човешкото тяло и да задълбочи проблемите с наднорменото тегло, защото повечето...