диети за отслабване

Средиземноморска диета
... включва пържене.

Разнообразието от вкусни храни прави диетата лесна на спазване дори в продължение на дълго време. Но дори и при диета, пълна с полезни храни, трябва да има контрол върху количеството калории – особено на висококалорични храни като ядките и зехтинът (и той и олиото от рапица съдържат около 120 калории в 1 супена лъжица!).

Важно е да не се забравя, че средиземноморската диета не е бърз начин за отслабване, а по-скоро трябва да се възприема като начин на живот. Почти толкова важни, колкото храната, са физическата активност и продължителното хранене, съчетаващо удоволствието от самата храна с общуването с приятели и роднини.

Според повечето диетолози именно комбинацията от всички фактори прави средиземноморската диета толкова полезна. И нито един от тях не може да бъде заместен.

В зависимост от конкретните ограничения в приема на калории, като резултат в отслабването може да се очаква намаляване на теглото с най-много 1 кг седмично.

Какво считат експертите

Повечето диетолози горещо препоръчват средиземноморската диета – заради богатството и разнообразието на хранителни вещества. Единствено внимание те обръщат на нуждата да се контролира приемът на ненаситени мазнини – до 30%-35% от общите калории и то мононенаситени.

Сериозен плюс на диетата според специалистите е фактът, че човек се наслаждава на храната, а тя самата е здравословна и вкусна.

Всичко това в голяма степен обяснява нарастващата популярност на средиземноморската диета в страните с типична и почти противоположна англосаксонска кухня, които в голяма степен напълно определят модните тенденции в диетологията. Специалистите там препоръчват дори малки промени в посока на средиземноморския стил на хранене и живот.

Физическата активност е важна част от средиземноморската диета. Нея специалистите превръщат в ясно изразеното правило – 30-минутни разходки поне 5 пъти седмично, а в 2 дни от седмицата – по 1 час. Когато тя се използва за отслабване, упражненията може да се...
назад | 1 | 2 | 3 | 4 | напред