диети за отслабване

Плодова диета 1 вид
... , витамини D, B12, В2 и калций и може да причини дефицитни състояния, смятат част от диетолозите. Те също препоръчват диети, богати на плодове, зеленчуци и крехки белтъчини, но според тях е по-важно балансираното им съчетаване с други хранителни продукти, които да осигуряват всички необходими за правилното функциониране на организма хранителни вещества.

Част от специалистите изразяват безпокойство, че диети като плодовата се възприемат от много отслабващи като „необходимо наказание“ за наднорменото им тегло, а по този начин може да се развие негативно отношение спрямо плодовете и зеленчуците и подсъзнателно те да се изключват от обичайния режим на хранене.

Затова голяма част от диетолозите препоръчват да се избягват диети като плодовата и да се избере общ здравословен режим на хранене в дългосрочен план.

Храносмилателната система на човека притежава голям набор ензими, които могат успешно да разградят и други храни освен плодовете без да се натрупват т.нар. „токсини” в тялото, единодушни са експертите. Освен това тялото притежава мощни детоксикационни органи като черния дроб и бъбреците.

Не съществуват конкретни научни доказателства, че плодовете имат способност да унищожават токсини. По-добре е, да се опитате да ядете здравословни храни, които да помогнат на тялото естествено да се пребори срещу болестите и да осигурят бодрост и енергичност през целия ден, заключват диетолозите.

Място за размисъл

Спазването на определен вид диета за малко дни няма да причини сериозни здравословни проблеми – поне не при повечето хора. Тъй като съдържа адекватни количества белтъчини и малко здравословни мазнини, плодовата диета вероятно е по-безопасна от останалите „борещи токсините” диети. Тя обаче няма как да реши дългосрочни проблеми с наднорменото тегло.

Ако все пак желаете да я пробвате, осигурете си допълнителен дневен прием на мултивитамини и най-малко 50 грама протеини на ден и предварително се консултирайте със специалист.
назад | 1 | 2 | 3 | напред