диети за отслабване

Нисковъглехидратна диета
... ги за поводи, ако целите отслабване. Вместо тях приемайте студенопресован зехтин и масла от семена (например ленено масло). Избягвайте преработените мазнини и масла като например маргарин.

- Яжте вечеря рано и никога не прекалявайте.

Препоръчителните количества въглехидрати са значително по-ниски от тези в останалите подобни диети, защото Маккълоу не причислява фибрите към тях. Според нея те не са „метаболитно активни“ и не повишават нивата на кръвна захар, което позволява на отслабващите да консумират повече въглехидрати, ако те са под формата на фибри.

Какво смятат експертите

Няколко клинични проучвания показват, че нисковъглехидратна диета по принцип води до по-бързи резултати в сравнение с други диети за отслабване бедни на мазнини. Въпреки това дългосрочните резултати не се отличават съществено при двата типа диети.

Свалянето на килограми е по-скоро резултат от нисък калориен прием отколкото от типа диета, смятат повечето диетолози. Освен това, за да бъде една диета успешна, тя трябва да включва и редовна физическа активност, и прием на всички необходими хранителни вещества.

Проблемът на всички диети не се изразява в това, че хората не могат да отслабнат. Напротив - те отслабват в началото доста успешно, но в дългосрочен аспект много често се наблюдава т.нар. йо-йо ефект.

Друг често дискутиран въпрос е дали нисковъглехидратните диети са опасни за здравето. Белтъчините (протеините), на които такава диета е особено богата, несъмнено затормозяват работата на бъбреците. Въпреки това най-новите проучвания показват, че маркерите за бъбречна функция не се променят значимо. Това означава, че краткосрочните нисковъглехидратни диети едва ли са опасни за здравето. Високото съдържание на мазнини също е обезпокояващ факт за диетолозите, тъй като много изследвания показват, че диетата, богата на мазнини, е рисков фактор за сърдечни заболявания и някои видове рак.

През 1997 г. Американския институт за ракови изследвания прави анализ на над 4500 диети...