диети за отслабване

Диета с грейпфрути
... списъка на диетата. Междинни хранения са само позволени само след вечеря.
Препоръчва се изпиването най-малко на 1,8 л вода на ден.

Как работи диетата

Тази бедна на въглехидрати и умерена до богата на белтъчини диета е още един нискокалоричен план на хранене със средно 800-1000 калории на ден. Спазвайки тези ограничения, повечето хора наистина ще отслабнат без или със консумацията на грейпфрут по време на всяко хранене, тъй като приемът на храна и калории е силно понижен в сравнение с нормалното. За съжаление обаче диетата не дава обяснение как действа мистериозният ензим на грейпфрута и защо той се съдържа само в него, но не в останалите цитрусови плодове. Засега не съществуват и сериозни научни изследвания, които да доказват способността на грейпфрута да гори мазнините.

Публикувано през 2006 г. малко проучване сочи, че консумацията на половин грейпфрут или 120 мл сок на ден по време на хранене подобрява отслабването със средно 1,5 кг за 12 седмици. Счита се, че тези резултати се дължат на замяната на калоричните храни в менюто с плод. Освен това участниците в проучването са увеличили своят физическа активност, което несъмнено също е подпомогнало процеса на отслабване.

Въпреки че грейпфрутът без съмнение съдържа важни нутриенти като витамин C и фибри и е беден на калории (66-84 калории на порция), той не притежава вълшебни способности, които да горят калории. Ниският му гликемичен индекс, малкото калории и високото съдържание на фибри ще намалят нивата на инсулин в кръвта и ще помогнат на отслабващите да се чувстват сити по-дълго време с по-малко храна. Тези качества обаче са характерни за по-голямата част от плодовете и зеленчуците.

Какво смятат експертите

Няма доказателства, че грейпфрутът съдържа подпомагащи отслабването ензими още по-малко магически съставки за отслабване.

Въпреки безспорните ползи от консумацията на грейпфрут, диетата с грейпфрути се отличава с голям брой пропуски и не бива да бъде използвана от хора, които търсят сериозен дългосрочен...