диети за отслабване

Диета на Дюкан
... на теглото би следвало да е около 3,5 кг за 5 дни.

- Фаза 2, която може да продължи и месеци – в зависимост от това колко килограма трябва да се свалят, е насочена към привикване на организма към процеса на непрекъснато отслабване. Дюкан препоръчва този етап от диетата да продължи до постигане на предварително набелязаното тегло. Средното отслабване през фаза 2 се очаква да е около 1 кг седмично.

- Фаза 3 е от критична важност, защото представлява периода между намаляването на теглото и задържането му на постигнатото ниво. Продължителността на този период зависи от това колко килограма са свалени, като според Дюкан най-добрата аритметика е: да се остане във фаза 3 10 дни за всеки свален килограм – за да се избегне обратното качване на тегло.

- Фаза 4 е на практика постоянна, т.е. следва да се превърне с постоянен начин на живот и хранене. Единственото условие е да се спазва предписаният ден в седмицата на протеинова диета плюс овесени ядки и разходка.

Мнение на специалистите

Намаляването на тегло чрез диетата на Дюкан е сигурно. И няма как да бъде другояче, след като драстично се намалява приемът на калории. Липсата на въглехидрати помага усещането за глад да бъде поносимо за повечето хора.

Според много диетолози обаче тази диета не включва всички необходими на организма хранителни вещества, необходими за неговото функциониране и добро здраве – един мултивитамин на ден не може да компенсира пълната или частична липса на плодове, пълнозърнести храни и здравословни мазнини.

Практиката показва също, че бързото намаляване на теглото през първата фаза амбицира доста от подлагащите се на диетата да я продължат по-дълго от предписаното, което създава непосредствена опасност за здравето им заради липсата на жизнено необходими хранителни вещества. Най-пряка е опасността за функционирането на бъбреците.

Загубата на повече от 1 кг тегло на седмица може да доведе до образуване на камъни в бъбреците и загуба на мускулна маса – заедно с целената загуба на мазнини...
назад | 1 | 2 | 3 | 4 | напред